רישום נכס מקרקעין שהתקבל בירושה הוא תהליך מורכב שדורש התמודדות עם היבטים משפטיים, רישומיים ומיסויים. בין אם מדובר בדירה, קרקע או כל נכס אחר, יש לבצע רישום נכסי מקרקעין שהתקבלו בירושה באופן מסודר מול הרשויות. תהליך זה כולל העברת הזכויות באופן חוקי על שם היורשים תוך עמידה בדרישות הרישום והתייחסות לחוקים שונים וכן לתקנות המס הרלוונטיות בהתאם לנכס מסוג זה.
בכדי להקל את התהליך של רישום הנכס ולבצע אותו בצורה מדויקת, כדאי מאוד לבחור בשירותיו של עורך דין מקרקעין מקצועי ומנוסה אשר מכיר היטב את סוגיית רישום נכסי מקרקעין שהתקבלו בירושה ויודע כיצד לנהל את ההליך בצורה הטובה ביותר. במאמר הבא נסקור את כל השלבים הנדרשים לרישום הזכויות, נסביר כיצד ניתן להימנע מסיבוכים בירוקרטיים ונרחיב על המיסים החלים על דירה שהתקבלה בירושה.
מהו רישום נכסי מקרקעין שהתקבלו בירושה?
כאשר אדם נפטר ומשאיר אחריו נכסי נדל"ן, יורשיו נדרשים לבצע רישום זכויות יורשים במקרקעין כדי שהנכס יעבור על שמם כחוק. ללא הרישום המדובר אין אפשרות למכור את הנכס, להשכירו, או לבצע כל עסקה רשמית אחרת הקשורה אליו. תהליך רישום זכויות על הנכס מבוסס על צו ירושה (כאשר אין צוואה) או צו קיום צוואה (כאשר קיימת צוואה). שני מסמכים אלה מהווים את הבסיס לרישום הנכס בטאבו או במנהל מקרקעי ישראל. כלומר, בכדי שיורשי הנכס יהיו בעלי הנכס באופן חוקי, עליהם לגשת עם צו ירושה או צו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה ולהוכיח כי הם בעליו החוקיים של הנכס בהתאם לחוקי הירושה או בהתאם להוראתו של המנוח בצוואה. לאחר מכן הם יוכלו לרשום את הנכס באופן פורמלי על שמם.
שלבי רישום זכויות שהתקבלו בירושה
השלבים לרישום זכויות שהתקבלו בירושה על נכסי יהיו:
- הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה
- אם המנוח הותיר אחריו צוואה, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה או לבית הדין הרבני.
- אם לא קיימת צוואה, יש להגיש בקשה לצו ירושה אשר קובע מי הם היורשים החוקיים בהתאם לדיני הירושה בישראל.
- איסוף מסמכים נדרשים
- לפני הגשת הבקשה לרישום הזכויות, יש להכין את המסמכים הבאים:
- תעודת פטירה של המוריש
- צו ירושה או צו קיום צוואה
- אישור מס שבח ומס רכוש
- שטר מכר חתום על ידי היורשים
- טופס בקשה לרישום בלשכת רישום המקרקעין (טאבו)
- הגשת הבקשה לרישום הזכויות
הבקשה לרישום מוגשת לרשות מקרקעי ישראל או ללשכת רישום המקרקעין (בהתאם לסוג הנכס). לאחר בדיקת המסמכים ואישורם, הנכס נרשם על שם היורשים.
השלכות מס על דירה שהתקבלה בירושה
כאשר יורשים מקבלים דירה בירושה חשוב שידעו כי קיימים מספר מיסים שעלולים לחול עליהם וזאת בהתאם לסוג הנכס ופרמטרים נוספים שונים. מס ירושה איננו מס שחובה לשלם בישראל ולכן יורשים לא יהיו מחויבים לשלם על עצם זה שהם קיבלו את הדירה בירושה. כמו כן, אין גם חובת תשלום מס רכישה במידה והדירה עוברת ליורש על פי דין. יחד עם זאת, אם חלו שינויים בתוכנית בניין העיר שמאפשרים תוספות בנייה על הנכס, ייתכן כי היורשים יידרשו לשלם היטל השבחה.
אתגרים משפטיים ברישום דירה שהתקבלה בירושה
למרות שהתהליך נראה ברור, לעיתים קרובות מתעוררות מחלוקות בין היורשים בתהליך הורשת דירה וקבלת דירה בירושה אשר עשויות לעכב את רישום זכויות שהתקבלו בירושה. אתגרים נפוצים כוללים: כאשר מדובר על יותר מיורש אחד של נכס, ייתכן כי יהיו חילוקי דעות בין היורשים לגבי חלוקת הנכס או השימוש בו, כך לדוגמא: ייתכן שיהיו יורשים שירצו למכור את הנכס ולחלק את התמורה הכספית עליו בעוד שיהיו כאלה שירצו להציע את הנכס להשכרה. מעבר לכך, לעיתים קיימת אי בהירות בצוואה לגבי העברת הנכס אשר יוצרת קשיים משפטיים בפרשנותה ובהתאם לכך מי מהיורשים אכן זכאי לנכס. בנוסף לכך, לעיתים יהיו חובות על הנכס כגון: משכנתא או שעבודים שלא נפרעו וכן, לעיתים יהיו בעיות רישומיות כך לדוגמא במקרה שהנכס עצמו לא רשום בצורה תקינה בטאבו.
במקרים כאלו, מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה לדיני ירושה ולמקרקעין על מנת למנוע סיבוכים משפטיים ולבצע את הרישום בצורה חלקה.
למה חשוב לבצע רישום מוקדם של נכסי ירושה?
ביצוע רישום מוקדם של נכסים שהתקבלו ירושה חיוני בשל כמה סיבות חשובות: ראשית כל, בכדי לשמור על הזכויות שכן, דחיית הרישום עלולה ליצור בעיות בעתיד ולמנוע מהיורשים לנצל את הנכס לטובתם. מעבר לכך, הסדרת הרישום מוקדם מונעת מחלוקות משפטיות בין היורשים או בין גורמים חיצוניים וכמובן, חשוב לזכור כי רק לאחר רישום חוקי, ניתן למכור או להשכיר את הנכס ללא בעיות.
ללא רישום של הנכס, ייתכן שיהיו בעיות בהעברת בעלות עתידית או ניצול הנכס על ידי צדדים שלישיים ולכן, אין ספק שרישום מוקדם מהווה דבר חשוב ביותר ויש לבצע אותו בצורה נכונה, מדויקת ובהתאם לדרישות החוק.
רישום נכסי מקרקעין שהתקבלו בירושה הוא שלב הכרחי בהעברת זכויות בדירות וקרקעות, והוא דורש טיפול בירוקרטי ומשפטי מדויק, החל מהוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה, דרך איסוף המסמכים ועד להתמודדות עם מיסים ואתגרים משפטיים, כל שלב הוא קריטי להסדרת הנכס ליורשים כחוק. פנייה לייעוץ אצל עורך דין נדל"ן יכולה להקל את התהליך ולמנוע בעיות עתידיות. אם קיבלתם דירה בירושה, מומלץ להתחיל את תהליך הרישום מוקדם ככל האפשר על מנת להבטיח שהנכס ינוהל בצורה יעילה וחוקית.